Home

Γιάννης Μυλόπουλος

 • Behind The Cover

  Λένε πως «εν αρχή ην ο λόγος» με κάθε μήνυμα να βρίσκεται μόλις λίγα βήματα πίσω από τις λέξεις. Όταν διηγούμαστε ιστορίες, αυτόματα γινόμαστε φορείς μετάδοσης εμπειριών και αλληλεπίδρασης.

   

  Η κατανόηση της σύγχρονης επικοινωνίας προϋποθέτει την κοινωνική αρχή της παρατήρησης, βάση αίσθησης και αισθητικής αυτού του νοήματος. Η ψηφιακή – και μη – μορφή των πραγμάτων στις επιχειρήσεις, τις τέχνες, την μάθηση και τους ανθρώπους, εμπνέεται από το παράδειγμα της αφηγηματικής παραγωγής ερεθισμάτων (narrative storytelling).

   

  Το πλαίσιο σκέψης, συμπεριφοράς και εφαρμογής του FABRIKA αποτελεί πεδίο δημιουργίας μορφοποιημένης συμβουλευτικής ιδεών και κειμενογραφικής αποτύπωσης. H σύλληψη, η παραμετροποίηση αλλά και η οπτικοποίηση μιας φρέσκιας ιδέας συμβάλουν δυναμικά στον συστηματικό κορμό ενός ισχυρού περιεχομένου (content analysis).

   

  Η ρεαλιστική ικανότητα σύλληψης και κατασκευής εξατομικευμένων ιδεών περιεχομένου με αποδοτική διάρκεια είναι αποτέλεσμα καθοδήγησης και μεταφοράς δημιουργικότητας.

   

  Ο Γιάννης Μυλόπουλος βρίσκεται πίσω από την ταυτότητα του FABRIKA. Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, εργάζεται συστηματικά με κορυφαία ελληνικά και διεθνή brands. Πτυχιούχος Marketing &  Επικοινωνίας με M.B.A. στη Στρατηγική Διοίκηση και MSc στην Οργανωσιακή Αλλαγή των Οργανισμών. Σπούδασε επίσης Κοινωνιολογία. Επικεντρώθηκε στην έρευνα της ευτυχίας και της δημιουργικότητας των σύγχρονων επιχειρήσεων σε σχέση με το ψηφιακό περιεχόμενο.

   

  Διδάσκει το μάθημα Στρατηγική Επικοινωνίας σε προπτυχιακό επίπεδο στους σπουδαστές Γραφιστικής του ΑΚΤΟ. Eίναι επιστημονικός συνεργάτης και επισκέπτης καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης όπου διδάσκει το μάθημα Πολιτιστικοί Οργανισμοί και Ψηφιακές Τεχνολογίες στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διαχείριση Πληροφοριών σε Ψηφιακό Περιβάλλον» του τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης. Σχεδιάζει και παραδίδει την ενότητα Storytelling Coaching στο fellowship πρόγραμμα START Create Cultural Change του Goethe Institut Thesssaloniki σε υποτρόφους πολιτιστικούς διαχειριστές. Σκοπός του είναι να μπορεί να δημιουργεί αποτελεσματικά tailor-made προγράμματα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης (workshops & masterclasses) με θέμα το Creative Storytelling σε στελέχη επιχειρήσεων και εταιρειών επικοινωνίας αλλά και σε μεμονωμένους επαγγελματίες.

   

  Μελετάει, μαθαίνει, δίνει ενέργεια και φρεσκάρει διαρκώς το στυλ της δουλειάς μέσω της γραφής. Οι βραβευμένες προτάσεις του επιδιώκουν να φέρνουν νόημα ολοένα και περισσότερο στις εταιρικές συνεργασίες που αναζητούν να βελτιώνουν μια πειστική λύση στο απαιτητικό κομμάτι της κειμενογράφησης (creative copywriting).

   

  Στο προοδευτικό ταξίδι της προσαρμογής προς τη νέα δραστική αντίληψη, η αξιοποίηση της εικόνας-αλλαγής ανταποκρίνεται στη δική μας ιστορία. Ας τη γράψουμε μαζί!

  SHARE

  Mια ιστορία κλέφτικη

  • Mια ιστορία κλέφτικη

   Πριν πολλά πολλά χρόνια, σχεδόν έναν αιώνα πριν, γεννήθηκε ο παππούς μου σε μια μικρή πόλη της Βόρειας Ελλάδας. Ο μπαμπάς του, λίγο νωρίτερα, μαζί με την πολυμελή οικογένεια, έφυγαν σχεδόν κλέφτικα από εκεί πάνω, μέσα σε ένα βράδυ δίχως γυρισμό. Όσο κατέβαιναν προς τα «νέα» εδάφη, ο καθένας έκανε και μια δική του παροδική επιλογή τόπου παραμονής. Η λαχτάρα άλλωστε για ελευθερία στο νέο ξεκίνημα ήταν το μεγάλο στοίχημα αναμονής.

    

   Τελικά τα κατάφερε και αγάπησε τη Θεσσαλονίκη, όπως την άλλοτε χαμένη πατρίδα του μπαμπά του. Ίσως και με το παραπάνω απ’ όσο φανταζόταν. Ο Πόντος όμως, μερικές γενιές μετά, εξακολουθεί να βρίσκεται σιωπηλός παρατηρητής στο DNA και ολοζώντανος εξερευνητής. Γεμάτος περιέργεια και ανακάλυψη.

    

   Από τον παππού πήρα διάφορα ποντιακά στοιχεία. Αρκετά, είναι δημιουργικά! Αν είναι κάτι που με βοηθάει να αναπτύσσομαι σαν άνθρωπος, είναι να δουλεύω περισσότερο με τη φαντασία ώστε να δημιουργώ καλύτερη αίσθηση της πραγματικότητας. Είναι πιο ρεαλιστικό απ’ όσο ακούγεται.

    

   Αυτό το προνόμιο της δυναμικής έκφρασης δεν το ξεχνάω ποτέ. Γιατί όπως στις φανταστικές ιστορίες κατασκευάζεται ένα χαρούμενο τέλος, έτσι και στις αληθινές ιστορίες η ανάκληση στις ρίζες είναι ένα δάνειο καρδιάς που μας χαρίστηκε χωρίς τόκους. Ας το τιμήσουμε δίχως έξτρα οφειλές.

    

   Ο παππούς συμπαθούσε ιδιαίτερα τον Γιάννη. «Έχει τσαγανό σαν εμάς», έλεγε. Πριν μερικές εβδομάδες ένιωσα ντροπή και αηδία για τις άνανδρες εικόνες. Ο πιο ρηξικέλευθος και φρέσκος δήμαρχος που είχε η σύγχρονη Θεσσαλονίκη, ήρθε αντιμέτωπος με την οπισθοχώρηση και τη στασιμότητα. Την τραγικότητα «νέων» μυαλών που θέλουν τον «γέρο» να ξεκουμπιστεί.

    

   Ακόμα και σαστισμένος όταν περπατούσε για να προφυλαχθεί από το ξύλο και τη γιούχα, στέκονταν ευθυτενής. Με στυλ και κοσμοπολίτικη γοητεία που κερδίζει. Σε μερικούς φαίνεται αδιανόητη. Είναι αυτοί που δε θέλουν την αλλαγή. Την φοβούνται. Γι’ αυτό και πάνω στον πανικό τους συμπεριφέρονται δίχως ψυχραιμία και περισυλλογή. Ταυτίζονται με κάποιες «κακές» παρέες που δυστυχώς έχουν πέραση.

    

   Ο Κυρ-Γιάννης είναι ρομαντικός αλλά με όραμα! Εργατικός με συνεχές παράδειγμα ζωής. Ψυχή ανατρεπτική και όχι κόντρα φύση. Με ουσία. Ρηξικέλευθος με περιεχόμενο έργου. Καινοτόμος και όχι γκρινιάρης. Φρέσκος και αγέρωχος που βάζει κάτω με τη διαφορετικότητα του πολλά «νέα» μυαλά. Αυτά και πολλά ακόμα, μάλλον ενοχλούν. Δεν πειράζει. Στόχος του δημιουργικού ανθρώπου είναι να βλέπει τα πράγματα με αναπλαισίωση. Άλλωστε ο χρόνος έχει τσαγανό με διάρκεια που δουλεύει και ταξιδεύει.

    

   Ο Μπουτάρης είναι λεβέντης. Όπως ήταν ο παππούς. Όπως είναι ολόκληρο το ποντιακό στοιχείο. Ίσως μια μέρα πριν την μέρα μνήμης να θυμήθηκα την μορφή του ακόμα πιο έντονα. Γιατί ιστορία που ξεχνιέται είναι καταδικασμένη να επαναληφθεί. Και δεν θα το ήθελε κανείς. Ούτε και οι αδαείς ημιμαθείς που έλκονται από την γενναία ελαφρότητα του μαύρου, του ρόπαλου και της κουκούλας. Άλλωστε η προπαγάνδα είναι και λίγο passé.

    

   Φωτογραφία: Arte Di Tre

  Close