Home

Γιάννης Μυλόπουλος

 • Behind The Cover

  Λένε πως «εν αρχή ην ο λόγος» με κάθε μήνυμα να βρίσκεται μόλις λίγα βήματα πίσω από τις λέξεις. Όταν διηγούμαστε ιστορίες, αυτόματα γινόμαστε φορείς μετάδοσης εμπειριών και αλληλεπίδρασης.

   

  Η κατανόηση της σύγχρονης επικοινωνίας προϋποθέτει την κοινωνική αρχή της παρατήρησης, βάση αίσθησης και αισθητικής αυτού του νοήματος. Η ψηφιακή – και μη – μορφή των πραγμάτων στις επιχειρήσεις, τις τέχνες, την μάθηση και τους ανθρώπους, εμπνέεται από το παράδειγμα της αφηγηματικής παραγωγής ερεθισμάτων (narrative storytelling).

   

  Το πλαίσιο σκέψης, συμπεριφοράς και εφαρμογής του FABRIKA αποτελεί πεδίο δημιουργίας μορφοποιημένης συμβουλευτικής ιδεών και κειμενογραφικής αποτύπωσης. H σύλληψη, η παραμετροποίηση αλλά και η οπτικοποίηση μιας φρέσκιας ιδέας συμβάλουν δυναμικά στον συστηματικό κορμό ενός ισχυρού περιεχομένου (content analysis).

   

  Η ρεαλιστική ικανότητα σύλληψης και κατασκευής εξατομικευμένων ιδεών περιεχομένου με αποδοτική διάρκεια είναι αποτέλεσμα καθοδήγησης και μεταφοράς δημιουργικότητας.

   

  Ο Γιάννης Μυλόπουλος βρίσκεται πίσω από την ταυτότητα του FABRIKA. Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, εργάζεται συστηματικά με κορυφαία ελληνικά και διεθνή brands. Πτυχιούχος Marketing &  Επικοινωνίας με M.B.A. στη Στρατηγική Διοίκηση και MSc στην Οργανωσιακή Αλλαγή των Οργανισμών. Σπούδασε επίσης Κοινωνιολογία. Επικεντρώθηκε στην έρευνα της ευτυχίας και της δημιουργικότητας των σύγχρονων επιχειρήσεων σε σχέση με το ψηφιακό περιεχόμενο.

   

  Διδάσκει το μάθημα Στρατηγική Επικοινωνίας σε προπτυχιακό επίπεδο στους σπουδαστές Γραφιστικής του ΑΚΤΟ. Eίναι επιστημονικός συνεργάτης και επισκέπτης καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης όπου διδάσκει το μάθημα Πολιτιστικοί Οργανισμοί και Ψηφιακές Τεχνολογίες στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διαχείριση Πληροφοριών σε Ψηφιακό Περιβάλλον» του τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης. Σχεδιάζει και παραδίδει την ενότητα Storytelling Coaching στο fellowship πρόγραμμα START Create Cultural Change του Goethe Institut Thesssaloniki σε υποτρόφους πολιτιστικούς διαχειριστές. Σκοπός του είναι να μπορεί να δημιουργεί αποτελεσματικά tailor-made προγράμματα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης (workshops & masterclasses) με θέμα το Creative Storytelling σε στελέχη επιχειρήσεων και εταιρειών επικοινωνίας αλλά και σε μεμονωμένους επαγγελματίες.

   

  Μελετάει, μαθαίνει, δίνει ενέργεια και φρεσκάρει διαρκώς το στυλ της δουλειάς μέσω της γραφής. Οι βραβευμένες προτάσεις του επιδιώκουν να φέρνουν νόημα ολοένα και περισσότερο στις εταιρικές συνεργασίες που αναζητούν να βελτιώνουν μια πειστική λύση στο απαιτητικό κομμάτι της κειμενογράφησης (creative copywriting).

   

  Στο προοδευτικό ταξίδι της προσαρμογής προς τη νέα δραστική αντίληψη, η αξιοποίηση της εικόνας-αλλαγής ανταποκρίνεται στη δική μας ιστορία. Ας τη γράψουμε μαζί!

  SHARE

  • Business Coaching: Μια Σύγχρονη Μοντέρνα Μαιευτική Μέθοδος

   Η διαδικασία του coaching μπορεί να συμβιβαστεί με μια δύσκολη, άσχημη και ωμή επιχειρηματική πραγματικότητα; Πολλές φορές εξαγριωμένη. Μπορεί αυτή η διαδικασία να δημιουργήσει συνθήκες «όασης» για κάλεσμα στο πιθανό και φανταστικό φόντο της δημιουργικότητας και του εσωτερικού ταλέντου; Ίσως ακούγεται εξωπραγματικό. Όμως για να  μορφοποιηθεί ένα όραμα και όχι απαραίτητα να μοντελοποιηθεί – το οποίο θα έχει και κάποιο σχετικό νόημα – ο manager coach οφείλει να πιάνει δουλειά εκτός comfort zone. Μια καλύτερη αναθεώρηση στα πάθη του είναι ένα πρώτο βήμα για να μπορέσει να λειτουργήσει ως μεσολαβητής λύσεων ως προς τα μειονεκτήματα και τις ανασφάλειες των άλλων που τον περικλείουν και τον έχουν ανάγκη. Μπορεί τελικά ο coach να στοιχηματίζει στη σύνεση και όχι μόνο στην τεχνική.

    

   Συγκεκριμένα η διαδικασία του coaching βασίζεται σε δύο στηρίγματα. Στην οδό σύνεσης και στο μέγεθος υποστήριξης της προσωπικής και πνευματικής ανάπτυξης του κάθε ατόμου που χρειάζεται συμβουλευτική και επαγγελματική καθοδήγηση. Αυτό εξυπηρετείται με προσπάθεια από μηχανισμούς τεχνικών επικοινωνίας. Καθώς ζούμε σε έναν άφθονο και υλιστικό κόσμο με τρομερές καθημερινές αλλαγές, ο ρόλος του καθοδηγητή φαίνεται πιο πολύτιμος από ποτέ. Το στοίχημα επιτυχίας για το άτομο που προσφέρει coaching, είναι να έχει την ικανότητα να μπορεί να μεταδώσει επαγγελματική και δημιουργική σύνεση μέσα από μια συλλογική στρατηγική αντανάκλαση.

    

   Αν αναλυθεί το θέμα βαθύτερα στην ερώτηση του νοήματος δράσης του coach, η απάντηση ξεφεύγει από τον αυστηρό ρυθμιστή οικονομικού και διαχειριστικού πεδίου μιας περιγραφής θέσης εργασίας, ακόμα και αν το ευρύτερο σημείο προσανατολισμού είναι να επανέρχεται και να καταλήγει στον περιβόητο στόχο αποτελεσμάτων της δουλειάς.

    

   Βάση Της Επιτυχίας: Οι 6 Αξίες

    

   Η βάση της επιτυχίας για ουσιαστικό και επιτυχημένο coaching κατευθύνεται από 6 αξίες που αποκλειστικό σκοπό έχουν να πλαισιώσουν τον manager coach με αρετές και παράγοντες που ξεκλειδώνουν την επιτυχία του ρόλου του, επιβεβαιώνοντας με προσαρμοστικότητα την ανάγκη των ατόμων που έχουν διάθεση για αλλαγή και εξέλιξη:

    

   1. Προσωπική Ταυτότητα: Έννοιες  συνυφασμένες  και  συσχετισμένες με την επιβεβαίωση του ατόμου, τόνωση της αυτοπεποίθησης του, αίσθηση της αυτοεκτίμησης και προσωπικά αλληλένδετα στοιχεία τα οποία «ξεκλειδώνονται» βήμα-βήμα, συμβάλλοντας  στην αυξανόμενη ώθηση εσωτερικής δύναμης του ατόμου από το παράδειγμα του coaching.

    

   1. Προσωπική Ολοκλήρωση: Το περίγραμμα της Ολοκλήρωσης καταγράφει στόχους, σχέδια, και πλάνα προτεραιοτητοποίησης εργασιακής δομής που αναπτύσσει ένας εργαζόμενος. Στη συνέχεια κωδικοποιούνται και αναφέρονται τα αποτελέσματα που πέτυχε το άτομο που δέχεται το coaching ή θα ήθελε δυνητικά να έχει υλοποιήσει.

    

   1. Ατομικότητα: Το πλέον  σημαντικό  στοιχείο για ένα σκεπτόμενο «επιχειρηματικά» άτομο. Συνέργειες και ομαδικότητα μαζί με την κατάρτιση του ατομικού άξονα πορεύονται παρεά με σκοπό την αναζήτηση διορατικότητας τρόπου σκέψης αλλά και καλλιέργeιας σχέσεων με εμπλεκόμενους στην εσωτερική και εξωτερική διάταξη του οργανισμού. Επίσης ο δυναμικός coach οφείλει να υπενθυμίζει διαρκώς ότι αυτές οι σχέσεις χρειάζονται διάρκεια φροντίδας (continuous follow up basis) και χτίσιμο από συχνές επαφές.

    

   1. Δημιουργικότητα και Παιχνίδι Ίσως αυτά που πρέπει να κοιτάει ένας άνθρωπος-εργαζόμενος στη σημερινή εποχή δεν είναι η απόδοση του σε σχέση με τους κλασσικούς κανόνες της επιχείρησης. Αντίθετα μάλιστα, είναι να εφαρμόζει δημιουργικότητα και μια ανοικτή πρόσκληση προς καλυτέρευση του δεδομένου. Αυτή η  δημιουργικότητα  μπορεί  να   αποδοθεί και να καθοδηγηθεί περίφημα, μέσω του coaching, εναλλάσσοντας εκφράσεις, αντιληπτική ικανόtητα, διαίσθηση, αυθορμητισμό, φαντασία αλλά και πρωτοτυπία.

    

   1. Αναζήτηση [Νοήματος]: Ο manager coach είναι άτομο με δεξιοτεχνικές αρετές, έχοντας την ευθύνη και την πρόθεση να συμμετέχει σε μια αμφίδρομη διαδικασία. Συνοχή, ενοποίηση, αφαίρεση και σύνθεση, αίσθηση ολοκλήρωσης και εξέλιξη δημιουργίας είναι ποιοτικά χαρακτηριστικά που μεταφέρονται με ήρεμη και τακτική διάθεση στο πλαίσιο δουλειάς του ατόμου που είναι δέκτης του coaching.

    

   1. Συμπαράσταση και Συνεισφορά: Ο coach δεν περιορίζεται στο ρόλο της μοναδικής φοράς που θα καθοδηγήσει το άτομο ή τα άτομα. Ο ρόλος είναι συνεχής, διαρκής και υποστηρικτικός, ώστε να επαληθεύεται η βελτίωση, η μετάδοση και η βοήθεια των άυλων αξιών.

    

   Κλείνοντας να αναφερθεί, ότι ο coach για να δημιουργήσει μια δυναμική πρόοδο μέσω διαδικασίας υποκίνησης, θα μπορούσε να εκφραστεί με καινούργιες συμπεριφορές και με σύσταση εφαρμογών νέων μεθόδων. Ο coach είναι φορέας αλλαγής, πράγμα που σημαίνει πως αναπτύσσει τις ικανότητες των άλλων. Επίσης γνωρίζει να ενεργοποιεί, να αναγνωρίζει και να διατηρεί τις προσπάθειες που καταβάλλονται ξεμπλοκάροντας αδιέξοδες καταστάσεις.

    

   Η καθοδήγηση των συζητήσεων είναι μια από τις θεμελιώδεις βάσεις της συγκεκριμένης τεχνικής θεώρησης εργασίας. Οι συνεχείς ερωτήσεις, η επαναδιατύπωση, η επανατοποθέτηση, ο επαναπροσδιορισμός κλπ. εξυπηρετούν τη δημιουργικότητα και την μη στατική φύση εξέλιξης. Η απόκτηση της πρακτικής συνείδησης και το πέρασμα προς την πράξη είναι μια σταδιακή διαδικασία μοχλού και προόδου ανάπτυξης με δύο μπροστινούς νικητές κάθε φορά και κανέναν ηττημένο. Τον coach και τον coachee!

    

   Πηγή Φωτογραφίας: Unsplash

  Close